Είναι η θεοσοφία μια θρησκεία;
Όχι, θεοσοφία είναι η Θεία Σοφία, η καθολική πνευματική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας - από το παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είναι η διδασκαλία που αποτελεί την καρδιά όλων των θρησκευτικών παραδόσεων και των φιλοσοφικών συστημάτων. Αναφέρεται ως Αρχαία Σοφία, Αιώνια Φιλοσοφία, Παράδοση Σοφών, Εσωτερική Φιλοσοφία. Η αρχαιότητά της χρονικά προηγείται από όλες τις γνωστές θρησκείες και τις φιλοσοφίες. Είναι πάνω από όλα ένας τρόπος Ζωής, καθοδηγούμενος από ένα πνεύμα έρευνας χωρίς δογματικές αντιλήψεις.
Τι είναι η Θεοσοφική Εταιρία;
Είναι μια παγκόσμια οργάνωση, που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1875 από την Έλενα Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ, τον Χένρι Στηλ Όλκοτ και άλλους, η οποία έχει τη διεθνή έδρα της στο Άντυαρ, στο Τσενάι (πρώην Μαντράς) της Ινδίας. Στην Ελλάδα η Εθνική έδρα βρίσκεται στην Αθήνα. Αντιπροσωπεύεται σε περίπου 60 χώρες. Η Εταιρία επιδιώκει να προωθήσει τους σκοπούς της.
Υπάρχει μια πνευματική αρχή στην Θ.Ε;
Όχι. Η Εταιρία ενθαρρύνει μια ελεύθερη και άφοβη αναζήτηση της Αλήθειας και για αυτόν τον λόγο η ελευθερία της σκέψης είναι μια από τις κεντρικές αρχές στην εργασία της. Δεν υπάρχει καμία γνώμη, κανένα δόγμα, καμία διδασκαλία που δεσμεύει τα μέλη. Η Εταιρία έχει έναν διεθνή Πρόεδρο, ο οποίος εκλέγεται από όλα τα μέλη παγκοσμίως και που υποστηρίζει τις απόψεις του/της, όντας σύντροφος-σπουδαστής της Θεοσοφίας μαζί με τα άλλα μέλη. Η Εταιρία ενθαρρύνει τα μέλη της να ερευνήσουν από μόνα τους τις βαθύτερες πτυχές της ζωής.
Είναι οι εργασίες της Θ.Ε. διανοητικής φύσης;
Όπως είπαμε πριν, η θεοσοφία είναι η Θεία Σοφία και η σοφία είναι διαφορετική από τη γνώση. Μια από τις βασικές αρχές της θεοσοφίας είναι η αδιαίρετη ενότητα όλης της ζωής. Σημαίνει ότι στο βάθος, πέρα από τις εκδηλώσεις και τις απόψεις μας, όλη η ζωή προέρχεται από μία κοινή πηγή. Όταν μια τέτοια αρχή είναι βαθιά συνειδητοποιημένη, η κατανόησή της εκφράζεται ως συμπόνια, αλτρουιστικά έργα και σεβασμό για όλες τις εκφράσεις της ζωής. Το ίδιο πράγμα ισχύει για όλες της πλευρές της θεοσοφικής αρχής, όπως τους νόμους του Κάρμα, τη Μετενσάρκωση, την εξέλιξη, τα πολυδιάστατα επίπεδα στην ανθρώπινη συνείδηση και άλλα.
Η Θ.Ε. ενθαρρύνει το ακτιβισμό μεταξύ των μελών της;
Ως Εταιρία όχι, γιατί έχει μια ουδέτερη πλατφόρμα και δεν συνδέεται με οποιαδήποτε άλλη οργάνωση, οποιαδήποτε άλλη ομάδα και οποιοδήποτε άλλο στόχο, εκτός από τους Σκοπούς της, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ουσία της πολιτικής και δράσης της. Αφήνει ελεύθερα όλα τα μέλη της να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μεμονωμένη δραστηριότητα - ανθρωπιστική, κοινωνική ή πολιτική - που το κάθε ένα μπορεί να έχει επιλέξει. Πολλά μέλη εργάζονται μέσα στη Θεοσοφική Οργάνωση Βοηθείας (ΘΟΒ), που ιδρύθηκε το 1908 από την Άννι Μπέσαντ. Το ρητό της οργάνωσης είναι «η ένωση αυτών που αγαπούν, στην υπηρεσία αυτών που υποφέρουν». Η ΘΟΒ παράγει φιλανθρωπικό έργο σε πολλές χώρες, στους τομείς της κοινωνικής εργασίας, της εκπαίδευσης, της προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης, της ευημερίας των ζώων κ.λ.π.
Είναι η Θ.Ε μια οργάνωση της «Νέας Εποχής»;
Η κυρία Μπλαβάτσκυ αποκλήθηκε μία φορά ως «γιαγιά της Νέας Εποχής», πιθανόν επειδή μέσω των βιβλίων και των άρθρων της, ιδέες που είναι τώρα πολύ δημοφιλείς όπως το Κάρμα και η πνευματική εξέλιξη, έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά μέσα σε έναν δύσπιστο και υλιστικό κόσμο. Η ίδρυση της Θ.Ε. το 1875 ήταν πράγματι η αναγγελία μιας νέας εποχής στην οποία η αρχαία σοφία έγινε ευρέως γνωστή σε όλους τους αναζητητές σε όλο τον κόσμο.
Αλλά η Εταιρία δεν είναι μια οργάνωση «Νέας Εποχής» γιατί δεν ενθαρρύνει οποιοδήποτε είδος ψυχικών πρακτικών που είναι ευρέως διαδεδομένες σε αυτούς τους κύκλους. Η Θεοσοφική Εταιρία ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι μία έννοια όπως η Θεοσοφία πράγματι υπάρχει και για να βοηθήσει τους αναζητητές να έρθουν στους κόλπους της, μελετώντας και αφομοιώνοντας αιώνιες αλήθειες.
Ο τωρινός τρόπος ζωής συχνά αποτυγχάνει να μας ικανοποιήσει ή να μας φέρει ειρήνη, ακόμη και κατά την διάρκεια περιόδου ευτυχίας. Μερικές φορές αισθανόμαστε κενοί και ψάχνουμε έξω από τον εαυτό μας για ικανοποίηση. Υπάρχουν πάντα αυτοί που, για μια ορισμένη τιμή, είναι έτοιμοι να μας προσφέρουν ένα γρήγορο «φτιάξιμο», να ικανοποιήσουν αυτό το αίσθημα της εσωτερικής κενότητας. Η ανθρωπότητα είναι τόσο απορροφημένη με τα «θέλω και παίρνω», που φαίνεται να έχουμε χάσει από τα μάτια μας το ποιοι είμαστε και γιατί είμαστε εδώ!
Στις παρακάτω σελίδες καλείστε να στοχαστείτε μερικές σπουδαίες ερωτήσεις και σχόλια σε διαχρονικές έννοιες. Αυτές οι ιδέες μπορούν να προσφερθούν στην καθημερινή σας ζωή και ίσως να σας δώσουν ένα νέο τρόπο σκέψης, σχετικά με τις ανθρώπινες συνθήκες και σκοπούς. Το να ψάχνετε την αλήθεια σας, είναι ένα προσωπικό ταξίδι αλλά δεν είστε μόνοι σε αυτή την αναζήτηση.
Ερ.: Είναι δυνατόν να ζήσουμε μια ικανοποιητική ζωή στον σημερινό κόσμο;
Κάθε μέρα έχουμε να ζήσουμε, να συμμετέχουμε και να σχετιστούμε με τους άλλους σε αυτό τον κόσμο. Αλλά πολύ συχνά, κατά την διαδικασία αυτή, ένα εσωτερικό κομμάτι μας παραμένει νηστικό. Είναι εύκολο να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους και να μετρήσουμε την επιτυχία μας με όρους χρημάτων. Ακόμα κι αν γίνουμε πλουσιότεροι και αποκτήσουμε περισσότερα υλικά αγαθά και δύναμη, υπάρχουν στιγμές που παρατηρούμε μια συγκεκριμένη κενότητα μέσα μας.
Υπάρχει ένας δρόμος στη ζωή, ο οποίος δείχνει περισσότερο προς την εσωτερική εκπλήρωση παρά προς τα εξωτερικά κέρδη. Υπήρχαν πάντα διδασκαλίες που ενθαρρύνουν την αυτό-επέκταση και την αφύπνιση του εαυτού. Μέσω του στοχασμού μπορούμε να ηρεμήσουμε την σκέψη μας και τα συναισθήματα που απειλούν να μας κατακλύσουν και αρχίζουμε να νοιώθουμε τον βαθύτερο πυρήνα της συνείδησης, που είναι η αληθινή μας ουσία. Είναι δυνατόν να αφυπνίσουμε τις ανώτερες δυνάμεις μας, την διαίσθηση, την κατανόηση, την διορατικότητα, την αγάπη, την συμπόνια και την δημιουργικότητά μας; Να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε το δυναμικό μας και να μάθουμε τι σημαίνει να είμαστε παντελώς ανθρώπινοι (εξ ολοκλήρου άνθρωποι); Αυτός ο τρόπος ζωής βοηθά να δρούμε όχι μόνο με κατανόηση για όλους τους άλλους αλλά, επίσης, γνωρίζοντας ότι οι σκέψεις μας, ο λόγος και οι πράξεις μας έχουν καθοριστικές συνέπειες. Μπορούμε να δούμε αυτή την αρχή πολύ καθαρά σήμερα, στα αποτελέσματα των αποφάσεων που λήφθηκαν από τους ανθρώπους για την οικολογία του πλανήτη μας.
Ερ.: Πώς οι σκέψεις μας και ο λόγος μας επηρεάζουν την ζωή μας;
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η ανθρώπινη ύπαρξη έχει ελευθερία επιλογής. Εμείς διαλέγουμε τι σκεφτόμαστε συνεχώς και όταν αποκτήσουμε επίγνωση του τι σκεφτόμαστε, μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα στην υγεία μας και στην αναδυόμενη ροή των γεγονότων της ζωής μας. Μια σκέψη είναι ένας δυνατός πρώτος κρίκος σε μια αλυσίδα. Όταν μελετήσουμε την δραστικότητα του ήχου στα λεπτοφυή πεδία, μπορούμε να καταλάβουμε ότι παράγουμε μια σκεπτομορφή. Ένας δεύτερος κρίκος είναι η άρθρωση της σκέψης, που είναι λόγος. Με το να εκφράζουμε την σκέψη με λέξεις, της δίνουμε περισσότερη δύναμη και την μετατρέπουμε σε κάτι απτό για το οποίο είμαστε προσωπικά υπεύθυνοι. Τα δύο πρώτα είναι στενά συνδεδεμένα με κάθε επόμενη πράξη. Έχει ειπωθεί ότι με τον ήχο της δικής μας φωνής γράφουμε την μελωδία με την οποία η ζωή μας αντηχεί.
Μια σκέψη είναι ένας κραδασμός και σαν αυτοσυνείδητη ανθρώπινη οντότητα έχουμε την δύναμη να δημιουργούμε. Με τις σκέψεις μας, τον λόγο και τις πράξεις μας ανακαλύπτουμε το δικό μας μουσικό κλειδί, με το οποίο συγκροτούμε συγκεκριμένους ρυθμούς. Αυτοί οι κραδασμοί/δονήσεις ελκύουν και δίνουν σάρκα στην δήλωση «το όμοιο ελκύει το όμοιό του». Έχουμε επιλογή, είτε χρησιμοποιούμε αυτή την ισχυρή δύναμη θετικά για να ωφεληθεί όλη η ζωή είτε εγωιστικά. Αν ακολουθήσουμε το τελευταίο, αυτό έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην ποιότητα της δικής μας ζωής, αλλά επίσης, σε εκείνους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Μια φορά αν γίνουμε συνειδητοί γνώστες τού πώς η στάση και τα λόγια μας παράγουν αρμονική ενέργεια ή το αντίθετο, αρχίζουμε να κατευθύνουμε την ποιότητα στην καθημερινή μας ζωή.
Ερ.: Γιατί είμαστε υπεύθυνοι για τις τωρινές συνθήκες της ζωής μας;
Προτείνουμε για την δική σας εξέταση, ότι εμείς είμαστε τώρα αυτό που έχουμε φτιάξει μόνοι μας με σκέψεις του παρελθόντος, λόγια και πράξεις. Με το να αποδεχτούμε την ευθύνη για τις δικές μας συνθήκες ζωής, μπορούμε να αρχίσουμε να ζούμε πιο αρμονικά και να καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να ελκύουμε συγκεκριμένες καταστάσεις στη ζωή μας. Η επιλογή είναι δική μας, ως προς την ποιότητα της καθημερινής ζωής μας και, επίσης, με άλλα λόγια, για τις μελλοντικές μας ζωές. Υπάρχει ένας παγκόσμιος νόμος της αρμονίας, γνωστός σαν ‘κάρμα’. Εμείς φτιάχνουμε τα αίτια και τα αποτελέσματα απαραίτητα ακολουθούν. Τα δύο είναι αδιαχώριστα. Κυρίως, το αποτέλεσμα, αν ειδωθεί μόνο του χωρίς τα προηγούμενα αίτια, μοιάζει εντελώς ανεξήγητο. Είναι συνηθισμένο για μας να αισθανόμαστε ότι το να υποφέρουμε είναι το αποτέλεσμα αιτίων που κινητοποιήθηκαν από κάποιον άλλον.
Αν, όμως, δούμε τα γεγονότα από μια ευρύτερη σκοπιά, η θέα μας για τον κόσμο γίνεται πολύ διαφορετική. Αναλογιστείτε για ένα λεπτό την πιθανότητα ένα κομμάτι μας να είναι αθάνατο, ζώντας διαμέσου αναρίθμητων ζωών με μια νέα προσωπικότητα (σώμα, συναισθηματικές και πνευματικές ικανότητες) να του παρέχεται σε κάθε ζωή. Αναλογιστείτε επίσης ότι ο σκοπός του ταξιδιού είναι να ανακαλύψουμε και να τελειοποιήσουμε την μοναδικότητα μας, μέσα στην παγκόσμια ζωή. Το κάρμα δεν είναι ούτε πεπρωμένο ούτε μοίρα. Είναι ένας παγκόσμιος νόμος εξισορρόπησης, που διορθώνει την ανισορροπία και εξηγεί τις φαινομενικές ανισότητες της ζωής. Η εφαρμογή αυτού του φυσικού νόμου απομακρύνει κάθε πιθανότητα τύχης, είτε για καλό είτε για κακό. Με τις σκέψεις μας, τις λέξεις μας και τις πράξεις μας, εμείς παράγουμε ενέργεια για αυτό που είμαστε υπεύθυνοι.
Ερ.: Βοηθά το κάρμα να εξηγήσουμε και τα δυο, τις χαρούμενες και τις δύσκολες περιστάσεις στη ζωή μας;
Ναι. Σε φυσικό επίπεδο η ζωή δεν είναι παιχνιδάκι. Υπάρχουν περίοδοι που καθετί φαίνεται να κυλά ομαλά και εμείς έχουμε μεγάλη χαρά. Σε άλλες στιγμές ζούμε προβλήματα και πόνο. Αν αρχίσουμε να πιάνουμε τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι κάθε κατάσταση που μας παρουσιάζεται στη ζωή είναι μια ευκαιρία να εξισορροπήσουμε μια προηγούμενη ανισορροπία. Η άποψη μας τότε για τις περιστάσεις της ζωής μας, γίνεται πιο σημαντική από αυτές τις ίδιες. Επιλέγουμε τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε, είτε είναι θετικός είτε αρνητικός και η επιλογή μας δείχνει την ποιότητα της ζωής μας. Οι χαρούμενες εμπειρίες μας είναι, με άλλα λόγια, αποτέλεσμα των προηγούμενων θετικών μας πράξεων καθώς και των απόψεων μας για τη ζωή και το αντίθετο ισχύει αναλόγως.
Ερ.: Γιατί φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι να υποφέρουν περισσότερο από άλλους;
Όταν βλέπουμε ή ακούμε τις άτυχες καταστάσεις που ζουν κάποιοι άνθρωποι, αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό σε εκείνους και όχι σε μένα; Το προσωπικό κάρμα και το ομαδικό κάρμα αυτών των ανθρώπων ίσως να είναι η εξήγηση. Αν αποδεχθούμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας, με τις οποίες φτιάχνουμε το προσωπικό μας κάρμα, αναλογισθείτε επίσης ότι η ανθρωπότητα έχει εθνικό και παγκόσμιο κάρμα. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι οι ψυχές ενσαρκώνονται στην ίδια χρονική περίοδο, στον ίδιο τόπο, για να εκτονωθεί προηγούμενο κάρμα. Σε ευρύτερο επίπεδο, η ανθρωπότητα σαν σύνολο είναι υπεύθυνη για αίτια που τέθηκαν σε κίνηση διαμέσου προσωπικών και συλλογικών πράξεων, στην διάρκεια μιας πολύ μεγάλης χρονικής περιόδου. Αυτά τα αίτια θέτουν σε κίνηση συγκεκριμένες συνέπειες, οι οποίες ίσως προκαλέσουν πόνο, μερικές φορές πολύ γρήγορα. Ο καθένας έχει μια ευθύνη, όπου είναι δυνατόν, να βοηθήσει αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Αυτό δεν είναι παρά μια φυσική και συμπονετική αντίδραση, όταν κατανοήσουμε την μοναδικότητα της ζωής και καταλάβουμε την μεγάλη χαρά τού να δίνεις. Το κάρμα δεν είναι μοίρα. Είναι το αναπόφευκτο και απλό αποτέλεσμα προηγούμενων αιτίων. Η ειρήνη θα έρθει στον κόσμο μας όταν αρκετοί άνθρωποι θα ζουν ειρηνικές ζωές.
Ερ.: Μπορείτε να εξηγήσετε περισσότερα για την μετενσάρκωση;
Από κοινού με το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος ή κάρμα, η μετενσάρκωση μας παρέχει ευκαιρίες επιλογής και αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της ισορροπίας στην ζωή μας. Η μετενσάρκωση στον φυσικό κόσμο είναι ο τρόπος με τον οποίο η διανοητική και πνευματική μας επανάσταση λαμβάνει χώρα. Η ατομική ψυχή, μέσω του οχήματος που ονομάζουμε προσωπικότητα, συνεχώς μαθαίνει και προσπαθεί μέσα από τις πολλές ενσαρκώσεις της τελικά να ενωθεί εκ νέου με την Πνευματική Πηγή των πάντων. Η κενότητα, την οποία εμείς κάποιες φορές αισθανόμαστε, εκδηλώνεται σαν μια λαχτάρα για αυτό το «κάτι» που είναι βαθύτερο από όσα ο υλικός κόσμος μπορεί να προσφέρει.
Υποτίθεται ότι σε κάθε ζωή, η ψυχή θέτει σε ύπαρξη μια νέα προσωπικότητα με ένα νέο μυαλό και συγκεκριμένες ικανότητες που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες ζωές. Ένας λογιστής, όταν κλείνει ενός χρόνου λογαριασμούς και ανοίγει νέους, δεν εισάγει στο νέο έτος όλα τα τμήματα των παλιών λογαριασμών αλλά μόνο τα υπόλοιπα. Με παρόμοιο τρόπο, η ψυχή μεταφέρει στο νέο μυαλό τις ποιότητες, τάσεις και ικανότητες που είναι αποτέλεσμα εμπειριών προηγούμενων ζωών. Είναι η ψυχή που μπορεί πραγματικά να θυμάται. Το παρελθόν εξηγεί το παρόν και το παρόν επηρεάζει το μέλλον. Όταν η πνευματική ανάπτυξη κατανοηθεί καλύτερα, αρχίζουμε να βλέπουμε πως χτίζουμε το μέλλον μας. Οι ζωές μας τότε γίνονται συνεχώς πιο πλήρεις καθώς εμείς προοδεύουμε προς τον σκοπό της ανθρώπινης τελειοποίησης. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, καθώς γινόμαστε πιο σοφοί και πιο συμπονετικοί, είμαστε πιο αποτελεσματικά ικανοί να βοηθήσουμε όχι μόνο την ανθρωπότητα αλλά όλη τη ζωή στον πλανήτη.
Ερ.: Αν έχουμε ζήσει πριν, γιατί δεν το θυμόμαστε;
Αυτή η ερώτηση συχνά γίνεται όταν αναφέρεται η μετενσάρκωση. Σίγουρα θα συμφωνούσαμε ότι ξεχνούμε περισσότερα πράγματα από την τωρινή μας ζωή παρά θυμόμαστε. Μπορείτε να θυμηθείτε όταν μαθαίνατε να διαβάζετε; Το γεγονός ότι ξέρετε να διαβάζετε, αποδεικνύει ότι κάποτε μάθατε. Μπορείτε να θυμηθείτε κάθε περιστατικό, κάθε ημέρας της τωρινής σας ζωής; Ακόμα περισσότερο, καθώς το τωρινό μας μυαλό και το φυσικό σώμα δεν είναι ίδια με εκείνα των προηγούμενων ζωών, πώς μπορούμε να θυμόμαστε τα γεγονότα; Είναι μόνο η ψυχή που μπορεί αληθινά να θυμάται. Μερικές φορές, όμως, εμείς μπορούμε διαισθητικά να ανακαλέσουμε μια εμπειρία του παρελθόντος.
Ερ.: Ποια είναι η σχέση μεταξύ ζωής, γέννησης και θανάτου;
Αν δεχθούμε ότι το αθάνατο, πνευματικό κομμάτι μας επιζεί στον φυσικό θάνατο, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι μια συνέχεια. Τείνουμε να χρησιμοποιούμε τις δυο λέξεις, ζωή και θάνατο, στην ίδια πρόταση σαν να ήταν αντίθετες. Το αντίθετο του θανάτου όμως δεν είναι ζωή αλλά γέννηση. Η άχρονη σοφία διδάσκει ότι η ζωή συνεχίζει όχι μόνο μεταξύ γέννησης και θανάτου αλλά, επίσης, και κατά τις περιόδους μεταξύ θανάτου και νέας γέννησης. Ο θάνατος, τότε, θεωρείται ως επαναλαμβανόμενο γεγονός, σε αναρίθμητες ζωές, που μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε επίγνωση τού ποιοι είμαστε αληθινά. Είναι ο τρόπος με τον οποίο η ζωή, που μόλις συμπληρώθηκε, αξιολογείται και αφομοιώνεται. Μετά τον θάνατο, το φυσικό, συναισθηματικό και πνευματικό σώμα δεν χρειάζονται στην ψυχή σαν οχήματα για εμπειρίες στον υλικό κόσμο. Μέσα μας ξέρουμε ότι είμαστε περισσότερο από σάρκα και αίμα. Διάφορες διδασκαλίες επιβεβαίωναν πάντα ένα ενοικών Πνεύμα, το οποίο υπάρχει πριν από τη γέννηση και το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει μετά το θάνατο.
Ερ.: Τι συμβαίνει όταν πεθάνουμε;
Ο θάνατος δεν είναι πολύ διαφορετικός από τον ύπνο. Όταν πάμε για ύπνο, η συνειδητότητα προσωρινά αποσύρεται από το σώμα αλλά εμείς συνεχίζουμε να έχουμε συναισθηματικές και πνευματικές περιπέτειες, τις οποίες συχνά θυμόμαστε όταν ξυπνάμε. Στην κατάσταση του ονείρου, μπορούμε να φθάσουμε σε ύψη, που μας φανερώνουν πεδία της συνείδησης πέρα από εκείνα που γνωρίζουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Αναλογιστείτε την ιδέα ότι, κατά τον φυσικό θάνατο, η συνείδησή μας αρχίζει ένα ταξίδι μέσα σε χώρους πιο εξυψωμένους από αυτούς στους οποίους έμπαινε κατά την διάρκεια του ύπνου. Στην ονειρική κατάσταση, είμαστε ακόμα συνδεδεμένοι με το φυσικό μας σώμα και μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό. Όμως, στον θάνατο, αυτή η σύνδεση σπάει.
Έχει ειπωθεί ότι με τον θάνατο πάμε σε ένα κόσμο φωτός όπου βιώνουμε μια αυξανόμενη ελευθερία, καθώς η συνείδηση σταδιακά απελευθερώνεται από τους βαρύτερους κραδασμούς του φυσικού σώματος. Μια διαδικασία καθαρισμού τότε ξεκινά, προτού η ψυχή μπορέσει να προχωρήσει στο βαθύ και μακάριο στάδιο της ανάπαυσης το οποίο έχει κερδίσει. Πρόσφατα, πολλές προσωπικές περιπτώσεις επιθανάτιων εμπειριών έχουν καταγραφτεί. Άνθρωποι που είχαν τέτοια εμπειρία, αναφέρουν ένα αίσθημα γαλήνης, την αίσθηση ότι ταξιδεύεις πολύ γρήγορα διαμέσου ενός σκοτεινού τούνελ, μια επανεξέταση της ζωής που μόλις είχαν ζήσει και μια κίνηση προς τα εμπρός, ή είσοδο κάπου, όλα όμως λουσμένα στο φως. Αυτή η αντίληψη του φωτός παρουσιάζεται με συνέπεια στις εσωτερικές διδασκαλίες όλων των θρησκειών.
Αν αποδεχθούμε ότι όλοι βρισκόμαστε σε ένα πνευματικό ταξίδι και καθένας είναι μια εξατομικευμένη μορφή της μιας Πνευματικής Πηγής, στην οποία όλοι βαθμιαία θα επιστρέψουμε, δεν είναι λογικό επακόλουθο ότι η επιστροφή μας στην Πηγή δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μια μόνο ζωή; Ότι έχουμε ζήσει πολλές ζωές και έχουμε πεθάνει πολλούς θανάτους; Κάθε ζωή είναι όπως η εποχική ζωή ενός φυτού, με κάθε ανθοφορία να δίνει ανανεωμένη ελπίδα τελικής τελειοποίησης. Το φυσικό ταξίδι μέσω πολλών ζωών, παρέχει ευκαιρίες για διάφορες εμπειρίες, τις οποίες η ψυχή αφομοιώνει για τη δική της εξέλιξη. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι ο «παράδεισός» μας μετά από κάθε ζωή είναι φτιαγμένος από εμάς. Κάθε ζωή μάς φέρνει πιο κοντά στο τέρμα του ταξιδιού. Τότε, η ατομική ψυχή θα έχει ελευθερωθεί από τον κύκλο των γεννήσεων και των θανάτων και θα γίνει ένα, επιτέλους, με την Θεϊκή Πηγή.
Ερ.: Τι καθορίζει τις συνθήκες της μετενσάρκωσης;
Η μακρά περίοδος μεταξύ των ζωών μπορεί να παραλληλιστεί με τις ώρες μεταξύ των γευμάτων. Μια περίοδος πέψης και αφομοίωσης είναι απαραίτητη όπως και το ίδιο το γεύμα. Η γέννηση περιέχει ένα δυαδικό μυστήριο: Πρώτον, το μυστήριο της ανάπτυξης του φυσικού εμβρύου και δεύτερον, την ένωσή του με την ψυχή. Διδασκαλίες προτείνουν την ύπαρξη πνευματικών διανοιών, που με κάποιο τρόπο καθοδηγούν την ανάπτυξη του νέου σώματος και την επεξεργασία θετικού και αρνητικού κάρμα από τις προηγούμενες μας ζωές. Σε μια νέα ενσάρκωση, θα δούμε, τότε, να γεννιέται ένα παιδί με συνθήκες με τις οποίες να μπορεί να επεξεργαστεί τις συνέπειες των παλιών πράξεων του ατόμου. Αυτό είναι ανάπτυξη για την ψυχή. Πολλοί γονείς έχουν βαθιά γνώση της ευθύνης, με την οποία επιφορτίζονται για να βοηθήσουν μια ψυχή να πάρει ένα νέο σώμα. Μια γαλήνια ατμόσφαιρα γεμάτη αγάπη, βοηθά την φυσική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και έτσι βοηθιέται η περαιτέρω ανάπτυξη της ψυχής.
Στο ζήτημα της επεξεργασίας του νόμου του κάρμα θα συμπληρώσουμε, επιπλέον, ότι συχνά γεννιόμαστε ανάμεσα σε μια ομάδα ψυχών, πολλές από τις οποίες γνωρίζουμε από προηγούμενες ζωές και ότι μπορούμε να ενσαρκωθούμε μαζί με αυτούς που έχουμε αγαπήσει από παλαιά. Όμοια, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες, σε σχέσεις του παρελθόντος που δεν ήταν ευτυχισμένες, παρέχονται ευκαιρίες να μετασχηματιστούν σε δεσμούς αγάπης και κατανόησης. Διαμέσου της διαδικασίας της μετενσάρκωσης έχουμε την εμπειρία της ζωής σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα και φυλές και βαθμιαία φέρνουμε σε δράση όλη τη θεϊκή μας δυναμικότητα.
Ερ.: Αν αναπτύξουμε ψυχικές δυνάμεις θα γίνουμε περισσότερο πνευματικοί;
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ψυχισμού και πνευματικότητας. Ουσιαστικά όλοι είμαστε πνευματικές υπάρξεις. Αναπτύσσουμε πολλές δυνάμεις κατά την διάρκεια της εξέλιξής μας. Αυτές περιλαμβάνουν ψυχικές δυνάμεις, οι οποίες ξεδιπλώνονται φυσιολογικά καθώς προοδεύουμε. Δεν πρέπει ποτέ να πιέζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αν απορροφηθούμε πολύ από την ψυχική ανάπτυξη, θα χάσουμε την θέαση του κύριου σκοπού του ανθρώπινου ταξιδιού, που είναι η ολοκληρωτική αντίληψη του πνευματικού μας δυναμικού σε όλα τα επίπεδα. Καθώς η πνευματική εξέλιξη αναπτύσσεται, υπάρχει λιγότερη τάση να απορροφηθούμε στις δικές μας ικανότητες και προβλήματα, και μια αυξανόμενη επιθυμία να χρησιμοποιήσουμε τις πολλές μας ικανότητες για το καλό της ζωής σαν σύνολο.
Ερ.: Γιατί οι άνθρωποι διαλογίζονται;
Ζούμε σε ένα κόσμο που κινείται γρήγορα. Σήμερα βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες και με τα άγχη της μοντέρνας ζωής και είναι δύσκολο να ησυχάσουμε έστω ένα λεπτό. Οι ανθρώπινες υπάρξεις χρειάζονται να γίνουν ικανές να αγγίξουν αυτό το κέντρο της γαλήνης, που όλοι έχουμε μέσα μας. Πηγαίνοντας βαθιά μέσα μας, αυτό είναι διαλογισμός.
Ερ.: Μπορείτε να εξηγήσετε περισσότερα σχετικά με το όφελος του διαλογισμού;
Ο διαλογισμός έχει γίνει επίκεντρο των παγκόσμιων πνευματικών παραδόσεων. Μας βοηθά να αναπτύξουμε μια πιο ήρεμη ζωή, μεγαλύτερη νοητική καθαρότητα, απελευθέρωση της δύναμης και της σοφίας στη ζωή μας και, το πιο σημαντικό, να αντιληφθούμε άμεσα την πηγή της δύναμης και της ειρήνης που είναι ήδη μέσα μας. Μόνο μέσα στην εσωτερική σιωπή, όταν ο νους και τα συναισθήματα είναι ήσυχα, μπορούμε να βρούμε αληθινή ειρήνη και πληρότητα. Αυτό είναι ένα προσωπικό ταξίδι.
Ερ.: Τι είναι η Θεοσοφία;
Η λέξη σημαίνει Θεϊκή Σοφία και αναφέρεται στις αλήθειες που έχουν γίνει αντιληπτές από τους σοφούς ανά τους αιώνες. Μερικές θεοσοφικές ιδέες εξετάστηκαν σε αυτό το φυλλάδιο. Η Θεοσοφία παρουσιάζει μια παγκόσμια άποψη που δίνει έμφαση στην μοναδικότητα και την εσωτερική σύνδεση όλης της ζωής, καθώς και την βασική μοναδικότητα όλων των ανθρώπων και των ειδών στην γη. Είναι μια φιλοσοφία προς κατανόηση και όχι τυφλά προς αποδοχή. Δεν είναι μια θρησκεία αλλά, κατά μια έννοια, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η ουσία που διατρέχει όλες τις θρησκείες. Η Θεοσοφία είναι ένας δρόμος ζωής που ενθαρρύνει την επέκταση των βαθιών αληθειών, διαμέσου αυτό- εξέτασης και προσωπικής υπευθυνότητας. Διαφωτίζει τα αρχαία κείμενα και τις διδασκαλίες όλων των θρησκειών, αποκαλύπτοντας την κρυμμένη σημασία τους και είναι μια ανοδική, συνεχώς μεταβαλλόμενη αναζήτηση της αλήθειας.
Ερ.: Τι είναι η Θεοσοφική Εταιρεία;
Είναι ένας διεθνής οργανισμός που εδραιώθηκε πριν ένα αιώνα το 1875. Σήμερα κλώνοι του υπάρχουν σε περίπου 60 χώρες. Τα μέλη συναντούνται σε τμήματα και ομάδες συζητήσεων σε όλη τη χώρα. Τα μέλη της αναζητούν την δική τους αλήθεια ενώ αποδέχονται την μια παγκόσμια αδελφότητα της ανθρωπότητας, χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, ή θρησκείας. Κάθε θρησκεία μπορεί να θεωρηθεί ως μια έκφραση της αιώνιας αλήθειας και η Θ. Ε. ενθαρρύνει την μελέτη όλων των θρησκειών, της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Ανεξήγητοι νόμοι της φύσης και των λανθανουσών δυνάμεων της ανθρώπινης ύπαρξης διερευνούνται επίσης. Τα μέλη είναι ενωμένα με την έγκρισή των παραπάνω στόχων και με την αποφασιστικότητα να προωθήσουν την ενότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. Ξέρουν ότι η αλήθεια πρέπει να αναζητείται από το άτομο και όχι να επιβάλλεται από την εξουσία ως δόγμα. Έχει ειπωθεί ότι η πίστη μπορεί να βασισθεί μόνο στη γνώση και στην εμπειρία.
Ερ.: Απαιτείται από τα μέλη της Θεοσοφικής Εταιρείας να έχουν συγκεκριμένα πιστεύω;
Όχι. Η Θ. Ε. δεν επιβάλει κανένα δόγμα αλλά δείχνει προς την Πηγή της ενότητας πέρα από τις όποιες διαφορές. «Μαζί διαφορετικά» θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την άποψη των μελών. Όλοι οι άνθρωποι, οποιασδήποτε φυλής, θρησκείας ή πίστης, είναι καλεσμένοι να συμμετέχουν με ισότητα στη ζωή και την εργασία της Θ.Ε. Τα μέλη φιλοδοξούν αφοσίωση στην αλήθεια, αγάπη για όλες τις ζωντανές υπάρξεις και δέσμευση σε μια ζωή συμπόνιας και υπηρεσίας. Επισήμως η Θ.Ε. εγγυάται το δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας της σκέψης για κάθε μέλος. Από κανέναν δεν απαιτείται να παραδώσει τα πιστεύω του και καμιά διδασκαλία δεν είναι με κανένα τρόπο δεσμευτική. Τα μέλη ενθαρρύνονται να ασκούνται στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, μέσα στα πλαίσια της ευγένειας και του σεβασμού των άλλων.
Ερ.: Μπορείτε να συνοψίσετε πώς η Θεοσοφία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ζωή μας;
Η κατανόηση των αρχών της Θεοσοφίας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να γίνουμε λιγότερο προσκολλημένοι στα πολλά θέλω του υλικού κόσμου, πχ. χρήματα, αποκτήματα, δύναμη, θέσεις , κτλ, αν και καταλαβαίνουμε ότι συγκεκριμένες υλικές ανάγκες πρέπει να ικανοποιηθούν. Να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι στις σκέψεις μας, τα λόγια μας και τις πράξεις μας, Πιο υπομονετικοί με τους άλλους εφόσον καταλαβαίνουμε πως ο νόμος της αρμονίας εργάζεται στις ζωές μας. Πιο πλήρεις σε βαθύτερο επίπεδο, περισσότερο από την φευγαλέα ευχαρίστηση που ζούμε όταν οι διάφορες επιθυμίες μας ικανοποιούνται. Πιο ήσυχοι και με καλύτερα αντανακλαστικά. Ικανοί να κοιτάξουμε την ζωή με ένα φρέσκο τρόπο, από μια ευρύτερη σκοπιά, καθώς διερευνούμε την ζωή στο φως των διαχρονικών διδασκαλιών σοφίας και αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την δική μας αλήθεια. Το μότο της Θεοσοφικής Εταιρείας είναι:
Δεν υπάρχει θρησκεία ανώτερη της Αλήθειας.